Ga naar de website van ATT Mechanisatie
ATT Aardappelteelt Texel

Loonwerk

Loonwerk is een serieuze tak binnen ATTexel. Maak net werk, kom afspraken na en werk met goede machines!

De volgende activiteiten worden in loonwerk uitgevoerd

- bietenzaaien
- bietenschoffelen
- aardappelsplanten
- opfrezen van aardappelruggen
- onderbladbespuiting van aardappelen
- loofklappen en spuiten
- bemesting
- uienzaaien
- uien rooien
- uien opladen en transporteren en overslaan
- maiszaaien met vloeibare kunstmesttoediening
- gras/graanzaaien
- diepspitten
- ploegen, 5 schaar met packomat of met panter 2 schaar bollenploeg of met 1 schaar diepploeg tot 80 cm panter.
- graszaadmaaien
- combinen
- aardappelsrooien
- diverse landbewerkingen
- grasmaaien met triplemaaier

Bietenzaaien

We voeren het zaaien uit met een kleine en lichte 4 cilinder trekker op dubbellucht montering, hierdoor is de insporing gering.

  Het zaaimachine is een Kverneland Accord Monopill Se, dit is een zeer moderne 12 rijige electrische aangedreven machine. Het heeft een controlesysteem wat aangeeft wanneer er een element niet zaait bij storing of wanneer het leeg is. Het is mogelijk om vanuit de cabine de zaaiafstand in de regel per mm in te stellen, ook is het mogelijk elementen uit te schakelen om overlap te minimaliseren bij bijvoorbeeld geren of  halve vaarten. Hierdoor wordt er geen onnodig zaad gebruikt.

Voor het seizoen 2012 hebben wij in een granulaatset geinvesteerd. Vanwege de steeds groter wordende problematiek rondom chitwoodi was er bij verschillende klanten vraag naar granulaattoediening tijdens het bietenzaaien. Met een nieuw origineel Kverneland Accord set staan wij er helemaal klaar voor!

Voor het seizoen 2014 hebben wij een andere trekker met grotere wielen voor de zaaimachine gezet. De Claas Arion 530 staat op 11.2 x 54 inch achterwielen op dubbellucht montering. Dit doen we om toch op de zachtere gronden zo min mogelijk insporing te krijgen.


Bietenschoffelen

Bietenschoffelen kunnen voor u uitvoeren met een 12 rijige Kongskilde vibroflex schoffelmachien. Dit is een machine waar 2 stuurschijven opzitten dit de loop van de schoffel stabiliseren. Door middel van een wiel per element wordt de diepte ingesteld. hierachter zitten 3 kleine beitels die de grond openbreken het het onkruid afsnijden.Bemesting

Wij kunnen op verschillende manieren een bemesting uitvoeren:

Bouwlandbemester, Er wordt gereden met een Joskin 11 m3 tank met daarachter een Evers Freiberger bouwlandinjecteur deze bewerkt 5,1 meter breedt.
Breedstrooien met een universeelstrooier, hiervoor gebruiken wij een Bergmann 14 tons strooier op tandem met mooie brede Michelin banden wat insporing minimaliseert. Ook hebben wij dit jaar een kantstooiplaat gemonteerd wat mest of compost in de slootkant tegengaat. Gewenst kunnen wij deze werkzaamheden met Gps uitvoeren.

Uienzaaien

Toen op Texel de uienteelt startte werd er door verschillende loonbedrijven van het vaste land de uien bij verschillende boeren gezaaid. Omdat het zaaien nogal weersafhankelijk is besloten wij voorjaar 2008 zelf een zaaimachine te kopen. Wij besloten om met 5 scherpe regels per bed van 1,50 mtr te gaan zaaien. Dit omdat het dan later in het seizoen nog mogelijk is om een keer te schoffelen.
De zaaimachine is van het merk Nodet. Het is uitgevoerd met een tandemelement, dit betekent dat ieder element zo accuraat mogelijk de grond kan volgen.
Achter ieder scherp zaaikouter zit een zwaar staal aandrukwiel met een rubber bandje die het zaad goed aandrukt op de vaste ondergrond. Hierna word er losse grond overheen geschoven wat weer licht aangedrukt wordt door een grote brede gladde rol. Op deze manier slaat het kleine zaad goed aan.
Omdat het te zaaien areaal de laatste jaren sterk is gestegen hebben we besloten om voor het voorjaar van 2010 met een tweede machine te gaan zaaien. Ook deze is van het merk Nodet en is hetzelfde uitgevoerd als ons eerste machine.Uien rooien


Voor het oprooien van de uien maken wij gebruik van een Keulmac loofklapper die in de fronthef van de trekker gemonteerd zit. Met achterop een bijpassende Keulmac rooier voorzien van een rooias. Hiermee is het mogelijk zo ondiep mogelijk te rooien zonder rooiverlies en beschadiging van het product.
Maiszaaien met vloeibare kunstmest


Het is de laatse jaren bij de meeste boeren steeds duidelijker geworden, het doordringende mestbeleid in Nederland. Er mag, en kan steeds minder kunstmest en rundveedrijfmest worden gebruikt. Omdat wij in de aardappelen goede ervaringen hadden opgedaan met het meespuiten van vloeibare kunstmest in de vorm van NTS besloten wij in 2009 zelf een maiszaaimachine te kopen. Het werd een Monosem 6 rijige machine met schijfkouters voor zowel de kunstmestkouters als zaaikouters. Hierdoor is het goed mogelijk om door gespitte grond of eventueel ondergespit wortelstroo te zaaien. Voorop de trekker is een CHD DIM tank geplaatst. Deze tank is uitgerust met een spuitcomputer die de gift aanpast aan de rijsnelheid. In de orginele kunstmestkouters werden leidingen geplaatst om kunstmest in de grond te kunnen spuiten. Met dit systeem kunnen wij 25% minder stikstof en fosfaat toedienen ten opzichte van de standaard mais map.
Gras en graanzaaien


Hiervoor hebben wij verschillende systemen beschikbaar. Er kan gekozen worden voor een rotorkopeg met zaaibalk. Een voorzetwoeler in combinatie met een rotorkopeg met zaaibalk. Of als derde combinatie een Imants spitmachine met fronttank en zaaibalk.


Diepspitten

Om de bestaande bouwvoor gedeeltelijk te behouden kunnen wij de grond diepspitten. Spitten komt als (hoofd) grondbewerking steeds meer in opkomst. Door minder bewerkingen is de kostprijs per hectare lager dan ploegen. Ploegen en spitten zijn echter niet met elkaar te vergelijken. Anders dan bij ploegen zorgt spitten voor volledige menging van de grondlagen. Storende zandlagen worden op deze wijze gemengd met kleigrond, waardoor de afwatering en de capillaire werking in de grond verbeterd.


 
 
Attexel  heeft de mogelijkheid om te spitten tot 1.20 meter diepte. Door excentrisch geplaatste spaden wordt de grond op de volledige bewerkingsdiepte optimaal gemengd om een homogene opbouw te krijgen.Voordelen:

De belangrijkste redenen voor het toepassen van een diepe grondbewerking zijn:
  • Verbetering van de bewerkbaarheid van de bouwvoor
  • Verlichting van de grond
  • Verdroging verminderen door een betere capilaire werking van het grondwater
  • Betere doorlatendheid waardoor het oppervlaktewater sneller naar de drainage loopt.
Voor meer informatie over diepspitten of onze spitmachine kunt u contact opnemen met ons via het contactformulier.

 
Aardappelsrooien

Voor het aardappelsrooien maken wij gebruik van twee systemen, rooien met een zelfrijdende Grimme Tectron 4 rijige bunker rooien of met een twee fase systeem waarbij er eerst vier regels in het zwad gerooid worden en na enige tijd wanneer het product voldoende gedroogd is op te laden met een Grimme GT170 wagenrooier uitgevoerd met opraapbek, multisep reiginigingsrollen en egelmat.

 


Ploegen in meerdere varianten.
 
Graszaadmaaien

 
Graszaadmaaien doen wij met een front en achtermaaier. Deze combinatie maait 3.8 meter op een zwad en is GPS gestuurd. Dit hebben wij om doorsteken in het donker eenvoudig te maken en het werkt zeer precies wat het dorsen makkelijker maakt.
Combinen van granen en graszaad
 
Voor het combinen van grazaden en granen maken wij gebruik van een New Holland Schuddercombine. Deze is ook uitgerust met een hakselaar voor wanneer het product verhakseld op het land achter moet blijven.


 

Aardappels rooien
 

Wij kunnen voor u op twee manieren rooien. Met een 4 rijige Grimme Tectron met multisep reiniger of door middel van een twee fase systeem.


Grimme Tectron heeft een bunkercapaciteit van 15 ton. Hiermee is het mogelijk om zeer snel een kipper af te vullen.Bij het Twee fase systeem worden de aardappelen eerst boven gerooid om ze even te laten drogen. Hiermee sluiten de huidmondjes af op de knol wat de verspreiding en versmering van ziekten tegen gaat. 
Nieuws


29 maart 2015 - We zijn dit jaar van start gegaan met graanzaaien, dit keer met de nieuwe Claas Axion 950. We hebben deze trekker ook uitgerust met SBG/Raven RTK GPS om ook hiermee nauwkeurig te kunnen werken. Verder is dit jaar de Imants spitter uitgerust met een Kverneland CX schijfkouterbalk, deze gaat beter om met de gewasresten die je met spitten heb. Een mooie combinatie en hij doet het op zijn slofjes!


Meer nieuws

Contact

A.T.Texel
Hoofdweg 108
1795 JG De Cocksdorp
H. Broekman: 06-224 493 60
G. Rikkenberg: 06-510 258 49